Vážení partneři, vítejte na stránkách podpory GDPR pro obce a školy

Zpřístupnění osobních údajů finančnímu a kontrolnímu výboru

Lze zpřístupnit finančnímu a kontrolnímu výboru obce, za účelem kontroly hospodaření územně samosprávného celku mzdové výměry zaměstnanců obce i bez jejich souhlasu? Je to v souladu s Nařízením GDPR i novým zákonem 110/2019 Sb., o zpracování osobních údajů?

Správce může dle Nařízení zpracovávat (tj. i zpřístupňovat) osobní údaje i bez souhlasu subjektů údajů, jestliže je to nutné pro plnění povinností stanovených zvláštním zákonem. Finanční i kontrolní výbor má podle zákona 128/2000 Sb. o obcích uloženu povinnost kontrolovat hospodaření obce, resp. zákonnost postupů obce, lze tudíž zákon o obcích považovat za zvláštní zákon.
Finanční i kontrolní výbor je proto oprávněn za účelem této kontroly seznamovat se i bez souhlasu subjektů údajů s relevantními osobními údaji. Jinak řečeno, finanční a kontrolní výbor má oprávnění seznamovat se s takovými osobními údaji zaměstnanců obce i bez jejich souhlasu, které se přímo vztahují ke kontrole hospodaření s majetkem a finančními prostředky obce (v případě finančního výboru), resp. s kontrolou zákonnosti postupu obce (v případě výboru kontrolního). Členové těchto výborů jsou následně povinni zachovávat mlčenlivost o osobních údajích a dodržovat bezpečnostní opatření. Povinnost mlčenlivosti trvá i po skončení členství ve výboru.
Pro obec, jakožto správce osobních údajů, je třeba, aby finanční i kontrolní výbor v rámci provádění kontroly zajistil příslušnou ochranu osobních údajů zaměstnanců obce, o nichž se v rámci své kontrolní činnosti dozví.

Doporučení

Protože povinnost zachovávat mlčenlivost (původně zakotvenou v zákoně 101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů) nový zákon 110/2019 Sb., o zpracování osobních údajů již neobsahuje, je potřeba ji ošetřit interním předpisem.