Vážení partneři, vítejte na stránkách podpory GDPR pro obce a školy

Jak mají být vyřizovány žádosti fyzických osob?

Subjekty údajů mohou kontaktovat i orgány veřejné moci, aby uplatnili svá práva v rámci GDPR (právo na přístup, opravu, výmaz, omezení, námitku, právo nebýt předmětem automatizovaného rozhodnutí).

Fyzické osoby mají právo vznést námitku proti zpracování osobních údajů orgány veřejné moci, které správce provádí z důvodu veřejného zájmu. Musí uvést orgánu veřejné správy důvody týkající se jejich konkrétní situace. Orgán veřejné moci může osobní údaje dále zpracovávat a tudíž žádost zamítnout, pokud prokáže závažné oprávněné důvody pro zpracování, které převažují nad zájmy a právy dotčené fyzické osoby, nebo pokud osobní údaje potřebuje pro určení, výkon nebo obhajobu právních nároků. Fyzické osoby nemají právo na předání svých osobních údajů, které jsou potřebné k provádění určitého úkolu ve veřejném zájmu nebo při výkonu veřejné moci, kterým je správce pověřen.

Na žádosti fyzických osob by měl orgán veřejné správy reagovat bez zbytečného odkladu a v zásadě nejpozději do jednoho měsíce od obdržení žádosti. Správce může žadatele požádat o poskytnutí dodatečných informací nezbytných k potvrzení jeho totožnosti. Pokud žádost zamítne, má povinnost informovat příslušné subjekty údajů o důvodech zamítnutí a o jejich právu podat stížnost u úřadu pro ochranu osobních údajů a případně usilovat o účinnou soudní ochranu.

Fyzické osoby nemají právo vznést námitku proti zpracování osobních údajů orgány veřejné moci, které správce provádí na základě zákonné povinnosti.