Vážení partneři, vítejte na stránkách podpory GDPR pro obce a školy

Výroční zpráva školy

Možný scénář:
Připravujete výroční zprávu, kde zamýšlíte uvést u dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků jejich jména a příjmení  a jako přílohu dát kopie osvědčení se jménem, příjmením, datem a místem narození. Předpokládáte, že bude nutný souhlas pedagogických pracovníků.
Možné řešení:
Výroční zprávy připravujete ze zákona a předáváte je zřizovateli. Tady problém nevidím, zřizovatel má na informace právo, stejně jako nadřízený školský orgán. Druhá věc je pak její případné zveřejnění na webu školy nebo úřadu. Tady bych byl ohledně osobních údajů velmi opatrný.

Osobně bych se nějakým souhlasem vůbec nezaobíral a řešil věc následovně:
Snažte se, pokud možno vždy držet zásady minimalizace osobních údajů. Tam, kde vám to neukládá přímo zákon, nebuďte zbytečně "aktivní". Kde vám to zákon ukládá, tak to stejně zpracováváte podle zákona a žádný souhlas k tomu nepotřebujete (s výjimkou zveřejnění). Pokud pak takovou zprávu se všemi údaji předáte zřizovateli (obci), počítejte s tím, že se může dostat do rukou všem zastupitelům a jak s ní naloží už nejste schopni ovlivnit vy ani starosta obce (zastupitelé mají právo se s touto zprávou seznámit). Nemají však  právo na informace (osobní údaje), kdo se kdy a kde narodil a na další osobní údaje zaměstnanců školy. Zvažte tedy pečlivě, co všechno bude vaše zpráva obsahovat. Dle mého názoru není potřeba aktivně přikládat do zprávy kopie osvědčení s osobními údaji zaměstnanců, zejména pak v uvedeném rozsahu. Stačí jen popsat, kolik pedagogických pracovníků se účastnilo dalšího vzdělávání a že toto vzdělávání bylo potvrzeno vydaným osvědčením.  Zřizovatel vás pak může případně požádat o nahlédnutí do jednotlivých osvědčení. Určitě bych ale zbytečně nešířil osobní údaje zaměstnanců přiloženými kopiemi osvědčení. Zvláště pak v dokumentech, které nemáte plně pod kontrolou.