Vážení partneři, vítejte na stránkách podpory GDPR pro obce a školy

Zveřejnění poskytnuté informace podle zákona č. 106/1999

Jak je to se zveřejněním osobních údajů žadatele o informaci podle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění poz­dějších předpisů.

Podle § 5 odst. 3 zákona č. 106/1999 Sb. povinný subjekt do 15 dnů od obdržení žádosti o poskytnutí informací, tyto informace zveřejní způsobem umožňujícím dálkový přístup. Může ale povinný sub­jekt při zveřejnění poskytnuté informace zveřejnit i osobní údaje žadatele o infor­maci?

Při zveřejnění poskytnuté informace nesmějí být bez souhlasu žadatele – fyzické osoby zveřejněny jeho osobní údaje. Zveřejnění těchto údajů spolu s po­skytnutou informací by bylo porušením práva na ochranu osobních údajů.

Podle § 14 odst. 2 zákona č. 106/1999 Sb. žadatel – fyzická osoba uvede v žádosti o poskytnutí informace jméno, příjmení, datum narození, adresu místa trvalého pobytu nebo, není-li přihlášen k trvalému pobytu, adresu bydliště a adresu pro do­ručování, liší-li se od adresy místa trvalého pobytu nebo bydliště.
Povinný subjekt, který žádost vyřizuje, je správcem těchto osobních údajů. Tyto je však oprávněn zpracovávat pouze pro účely vyříze­ní žádosti o poskytnutí informace, nikoliv již pro účely jejího zveřejnění – podle § 5 odst. 3 zákona č. 106/1999 Sb. se zveřejňují poskytnuté informa­ce, nikoliv údaje o žadateli.